Durum Tarwe

durum tarwe
pasta armando

Durum Tarwe, wat is het en waarom je het vaker zou moeten eten

Tarwe is een soort graan dat het meest verbouwde voedsel ter wereld is. Er zijn veel verschillende soorten tarwe, maar de populairste is durum tarwe. Harde tarwe wordt gebruikt om pasta te maken, en het wordt ook vermalen tot meel om bijvoorbeeld brood, pizzadeeg, gebak, enzovoort te maken. In dit artikel lees je alles over deze harde tarwesoort.

Wat is durum tarwe en waar komt het vandaan?

Durum tarwe is een harde tarwesoort die gebruikt wordt om pasta van te maken. Het is rijk aan proteïnen en gluten, waardoor het ideaal is voor het maken van pasta, want het geeft het deeg stevigheid en elasticiteit. Durumtarwe is afkomstig van de harde tarweplant, die inheems is in het Middellandse Zeegebied. De durum tarweplant is een winterharde plant die tegen barre weersomstandigheden bestand is, daarom wordt hij vaak in droge,dorre klimaten verbouwd. De durum tarwe wordt al duizenden jaren geteeld, en is ook nu nog een belangrijk gewas in vele delen van de wereld.

duram tarwe

Wat zijn de voordelen van het eten van durum harde tarwe

  • Het is een eiwitrijk voedingsmiddel. Het is perfect voor mensen die meer eiwitten aan hun dieet willen toevoegen.  Durum tarwe is door het hoge eiwitgehalte bijzonder geschikt voor het maken van pasta.
  • Durumtarwe is een veelzijdig graan dat in allerlei gerechten gebruikt kan worden.
  • Het is een tarwesoort die rijk is aan gluten. De gluten geven deeg en pasta zijn stevigheid en elasticiteit.
  • Met zijn hoge en vermogen om door de meeste mensen goed verdragen te worden, is het een prima optie voor wie een extra verzekering tegen verstopping nodig heeft.
  • Met zijn hoge vezelgehalte en van nature voorkomende vitaminen en mineralen zoals ijzer, kan durum tarwe je helpen je langer vol te voelen. Het levert ook een gezond meel op met onder meer foliumzuur en niacine (vitamine B3)

Wat zijn enkele gerechten waarin durum gebruikt wordt?

Durum is een tarwesoort die bijzonder rijk is aan eiwitten en gluten. Het wordt vaak gebruikt bij het maken van pasta en brood, en ook in sommige traditionele gerechten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Een populair gerecht waarin durum gebruikt wordt is couscous. Om couscous te maken wordt de durumtarwe eerst gestoomd, dan gedroogd en tot een fijn poeder gemalen. De couscous wordt dan gekookt door hem opnieuw te stomen of door hem in water te koken. Een ander veelgebruikt recept waarin harde tarwe verwerkt wordt is de Eritrese injera. Injera is een soort platbrood dat veel gegeten wordt in Eritrea en Ethiopië. Het wordt gemaakt door durum te laten gisten en het dan op een hete bakplaat te koken. Het resulterende brood is sponzig en tamelijk dun, met een licht zure smaak. Durumtarwe kan ook gebruikt worden om pasta van te maken. Het deeg wordt gemaakt door durum tarwemeel met water te mengen, en het dan te kneden tot het een stevig, elastisch deeg vormt. Het deeg kan dan door een pastamachine worden geëxtrudeerd of met de hand in reepjes worden gesneden voordat het in kokend water wordt gekookt. Durum geeft een lekkere, nootachtige smaak aan deze recepten, en ook een stevige textuur.

harde tarwe pasta

Recepten waarin durum pasta gebruikt wordt

Durum is een tarwesoort die bijzonder rijk is aan proteïnen en gluten. Dit maakt het ideaal voor het maken van pasta, want het geeft de pasta een stevige textuur die bestand is tegen stevige sauzen. Durum tarwemeel wordt ook minder snel ranzig dan andere meelsoorten, waardoor het een goede keuze is om langdurig te bewaren. Er zijn veel verschillende recepten die met durum pasta gemaakt kunnen worden, o.a. lasagne, Spaghetti al Pomodoro, Bucatini all’amatriciana, en fettuccine Alfredo. Hoewel durum pasta iets duurder kan zijn dan andere soorten pasta, maakt de superieure kwaliteit het de investering meer dan waard.

Hoe smaakt durumtarwe?

Durum is een tarwesoort die vaak gebruikt wordt in pasta en griesmeel. Hij heeft een hoger eiwitgehalte dan andere tarwesoorten, en is ook duurzamer. Daardoor is  Durumtarwe bestand tegen de hoge temperaturen en drukken die bij het extrusieproces komen kijken. Dit geeft pasta van harde tarwe een vastere textuur en een uitgesproken smaak. Durum tarwegriesmeel heeft ook een gele kleur, die veroorzaakt wordt door de carotenoïden die in de korrel aanwezig zijn. Hoewel pasta van harde tarwe typisch geassocieerd wordt met de Italiaanse keuken, wordt het eigenlijk over de hele wereld gegeten. In feite is harde tarwe de voornaamste tarwesoort die gebruikt wordt in de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Dus, als je op zoek bent naar een stevige pasta met een unieke smaak, probeer dan eens harde tarwe. Je zou zomaar aangenaam verrast kunnen zijn.

Waar koop je het?

Durum pasta is te vinden in de meeste winkels die droge pasta verkopen. Het wordt meestal in een verpakking verkocht, en de hoeveelheid durum tarwe pasta die nodig is voor een recept staat op de verpakking vermeld. Voor wie durum tarwe van exclusieve merken of in bulk wil kopen, kan het ook online kopen bij gespecialiseerde pastawinkels of bij websites die gedroogde goederen verkopen. Bij het kopen van  durumtarwe is het belangrijk de houdbaarheidsdatum te controleren en je ervan te vergewissen dat de tarwe op een koele, droge plaats bewaard is. Harde tarwe die goed bewaard is zal een lichtgele kleur hebben en een licht nootachtige smaak. Het gebruik van durum tarwe die over de houdbaarheidsdatum is of die niet goed bewaard is kan leiden tot pasta die kleverig of flauw is.

duruam tarwe

Tot slot

Durum tarwepasta is een geweldige bron van vezels en voedingsstoffen, en daarom zou je het een vast onderdeel van je voedingspatroon zou moeten maken. Het is ook een van de best verdraagbare soorten pasta voor mensen met glutengevoeligheid, niet te verwarren met glutenintolerantie (coeliakie) waarvoor er een complete lijn glutenvrije pasta beschikbaar is. In onze online winkel hebben we een ruime keuze aan pasta’s waaronder; durum harde tarwe, biologische volkoren en glutenvrije pasta zodat je de perfecte kunt vinden voor je smaakvoorkeuren en dieetwensen. Blader vandaag nog door onze selectie en voeg wat heerlijke durum tarwe pasta toe aan je volgende bestelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *