Lasagne di Carnevale ( Lasagne alla Napoletana)
Snel naar recept
Lasagne di Carnevale is een feestelijke lasagne afkomstig uit Napels, Campanië.
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een Lasagne die je traditioneel tijdens Carnaval eet.
In deze vorm is lasagne bij uitstek het ultieme comfort food.
Elke familie heeft haar eigen recept voor dit traditionele gerecht. Het kan dus heel goed zijn dat je een authentiek Napolitaans recept hebt dat hier misschien enigszins van afwijkt.
Het complete recept vind je hier.
LASAGNE DI CARNEVALE ( Lasagne alla Napoletana)
Keuken Italiaans
Personen
10
Voorbereidingstijd
1 uur
Kooktijd
45 minuten
Wacht tijd
4 uren
Totale tijd
1 uur, 45 minuten
Notities
Het overgebleven ragùvlees kan worden geserveerd als secondo met seizoensgroenten.
Lekker met een frisse salade.Ingrediënten
- Voor de saus (ragù):
- 200ml extra vierge olijfolie
- 1 el reuzel
- 2 gele uien, fijngesneden
- 1 selderij stengel, fijngesneden
- 1 kleine wortel, fijngesneden
- 300g varkensribbetjes (kies mooie vlezige ribben)
- 200g Italiaanse varkensworst
- 1kg ingeblikte tomaten, zoals Datterini
- Voor de gehaktballen (polpette):
- 200g kalfsgehakt
- 300g varkensgehakt
- 50 g pecorino, geraspt, plus extra voor over het gerecht
- 100g wit brood, korstjes verwijderd, fijngehakt
- 4 eieren
- Overige ingrediënten:
- 1kg lasagne pasta, droge durum tarwe vellen
- 5 eieren, hardgekookt en in plakken gesneden
- 200g salami, in plakjes
- 500 g ricotta, uitgelekt (schapen- of koemelk)
- 250g Caciocavallo kaas, of Provolone (de zoete soort), in blokjes gesneden
- Zeezout, peper
Instructies
- Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan op een laag vuur. Voeg de reuzel toe en laat het smelten. Voeg de ui, wortel en selderij toe en bak zachtjes tot de groenten na ongeveer 20 minuten zacht zijn (regelmatig roeren)
- Voeg de ribben en de worstjes toe en bruin ze aan alle kanten. Haal het vlees uit de pan en zet apart op een bord. Voeg de tomaten toe en zet het vuur op de laagste stand. Dek af en kook ongeveer 2 1/2 uur, af en toe roeren. De saus moet dik en glad zijn en de olie moet een laag op het oppervlak hebben gevormd. Doe het vlees terug in de pan en kook de saus en het vlees nog minimaal 30 minuten samen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Terwijl de saus kookt, maak je de gehaktballetjes. Combineer het kalfsvlees en het varkensgehakt met de geraspte pecorino, de eieren en het brood. Gebruik het mengsel om kleine gehaktballetjes te maken, ongeveer zo groot als een druif. Verwarm een koekenpan voor met de resterende olijfolie en bak de gehaktballetjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 200°C/gas mark 5
- Neem een ovenschaal en verdeel een lepel van de tomatensaus (ragù) over de bodem. Voeg een laag pastavellen toe, verspreid de ricotta, en verdeel de in blokjes gesneden caciocavallo, salami en de eischijfjes en schep er weer ragù overheen. Blijf op deze manier lagen maken en zorg ervoor dat je niet te veel in elke laag stopt - je mikt op 5 lagen van elk ingrediënt. Werk de schaal af met een laag ragù en laag geraspte pecorino.
- Bak de lasagne 25-30 minuten in de oven, op het laatst 3-5 minuten onder een hete grill om een knapperige korst te vormen. Haal de lasagne uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen
- Klaar om op te dienen! Snijdt in porties en beleg met meer geraspte kaas.
Voedingswaarde gegevens
LASAGNE DI CARNEVALE ( Lasagne alla Napoletana)
Opdieningen: 10
Aantal per opdiening: | ||
---|---|---|
Calorieën | 923 Kcal | |
ADH* | ||
Totale hoeveelheid vet: 60,9 g | 92.3% | |
Verzadigd vet: 25,7 g | 125% | |
Transvetten | ||
Cholesterol 285 mg | 95% | |
Zout 757 mg | 31.5% | |
Totaal koolhydraten 44,7 g | 14.7% | |
Voedingsvezel 3,3 g | 12% | |
Suikers 7,5 g | ||
Eiwitten 48,4 g |
Vitamine A | Vitamine C | |
Calcium | IJzer |
* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een caloriedieet 2000. Je dagelijkse waarden kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.
Dalmulino.nl